Madspild i EU: Mio. tons mad ender som affald (infografik)

Beregninger viser, at der i EU generes 88 millioner tons madspild om året. Det svarer til sammenlagt 173 kg per person.

Infografik over madspild
Infografik over madspild.

Hvilke sektorer er ansvarlige for det meste madspild? Hvad gør EU for at reducere madspildet? Og hvad kan du gøre som forbruger?


På forbrugerniveau er der et behov for at forbedre forståelsen af madspild, og hvorfor det sker. Ifølge en undersøgelse fra Eurobarometer er det kun få forbrugere, der forstår mærkningen på fødevarerne, selvom næsten seks ud af ti europæere siger, at de altid tjekker ”Sidste anvendelsesdato” og ”Bedst før”-mærkningerne. Forvirringen fører til en større mængde madspild.


Madspild er et økonomisk og miljømæssigt problem, men også et etisk et


Madspild forårsager også spild af vigtige og sparsomme ressourcer (som f.eks. vand, jordbrug, arbejdstimer, energi osv.) og bidrager til klimaforandringer. Ifølge FAO bidrager madspild årligt til et CO2-udslip på 8% af det menneskeskabte udslip til drivhuseffekten. For hvert kilo mad, der er produceret, bliver 4,5 kg CO2 frigjort i atmosfæren.


Hvad Parlamentet gør for at bekæmpe madspild


Tirsdag d. 16. maj vedtog MEPerne en rapport af Biljana Borzan (S&D, Kroatien), der foreslår en række tiltag til at reducere de 88 mio. tons madspild i EU med 30% inden 2025 og 50% inden 2030, sammenlignet med niveauet for 2014.


"EU, der er et af verdens rigeste samfund i verden, har en moralsk og politisk forpligtigelse til at reducere det store madspild, vi ser hvert år," sagde Biljana Borzan i et interview med os i april.


Hendes rapport kommer også med nogle nye forslag til generelt at reducere madspildet:


  • Gør det lettere at donere mad: Rapporten opfordrer EU-Kommissionen til at komme med forslag til et nyt moms-direktiv, der skal gøre det muligt at reducere skatten, hvis man donerer mad. Donationer kan reducere madspildet såvel som hjælpe mennesker i nød.
  • Forslag der skal ændre forvirringen omkring mærkningerne ”Bedst før” eller ”Sidste anvendelsesdato” på fødevarerne.


At reducere madspild er ikke kun en økonomiske og miljømæssig forpligtigelse, det er også en moralsk en: Ifølge FAO er 793 mio. mennesker i verden underernærede. Ifølge Eurostat var 55 mio. mennesker i 2014 (9,6% af EUs befolkning) ikke i stand til at købe et ordentligt måltid hver dag.

Gode råd til hvad du kan gøre som forbruger for at undgå madspild

  • Skriv en huskeseddel før du går på indkøb
  • Tjek datoer og sæt dig ind i hvad de forskellige mærkninger betyder
  • Opbevar maden efter instruktionerne på emballagen
  • Put dit nyeste indkøb bagerst i skabet eller køleskabet
  • Spis rester
  • Frys maden